Nietypowa odmiana kawy z Peru

Don Chinguel przez większość swojego życia uprawiał kawę, co daje mu ponad 40 lat doświadczenia. Pomimo że jest doświadczonym producentem kawy, zawsze chętnie eksperymentuje i jest otwarty na nowe sposoby myślenia i produkcji kawy. Wraz z rodziną mieszka na farmie La Lucuma (1750m.n.p.m.) dzieląc wszystkie obowiązki związane z uprawą kawy na domowników, jedynie w sezonie zbiorów pracę wspomagają pracownicy sezonowi. Marcelino zajmuje się obowiązkami administracyjnymi i sprzedażowymi, jego żona zarządza protokołami po zbiorach, najstarszy syn Franklin jest odpowiedzialny za nadzór nad zbieraniem, a najmłodszy syn Yocner jest menedżerem do spraw jakości.

W 2019 roku Lizana i jej rodzina wygrali konkurs Cup of Excellence dzięki tej kawie, co umocniło pozycję farmy La Lucuma jako wyjątkowego miejsca na mapie kawowej Peru. Na części swojej ziemi nasadzili nowe odmiany i i odkryli mutację, którą nazwali ją Marshell. Zauważyli, że jest ona silniejsza i bardziej odporna na choroby, dlatego postanowili zasadzić więcej tych roślin na swojej ziemi. Dodatkowo daje ona doskonały profil smaku. Genetyka tej odmiany nie jest dokładnie znana. Niektóre źródła podają, że jest to unikalna mutacja Bourbona, podczas gdy inne twierdzą, że jest to odmiana Costa Rica 95.

Kawa przetwarzana metodą naturalną jest po zbiorach jest ręcznie sortowana, płukana i pozostawiana do odpoczynku przez 16 godzin. Następnie suszy się ją na podwyższonych łożach przez ok 20-30 dni.

Od zawsze jednym z celów naszej palarni kawy było wyszukiwanie wyjątkowych, trudno dostępnych lub wyróżniających się kaw. Znalezienie odpowiadającej nam kawy to dopiero początek. Gdy tylko pierwsze worki z kawą dotrą do nas, do Gliwic, rozpoczyna się długi proces wdrażania produktu, analizy jakości, oceny potencjału zastosowania w formie espresso jak i kaw przelewowych. Z naszych produktów korzystają bariści, barmani, pracownicy biurowi, domowi użytkownicy i my sami. Staramy się udźwignąć tę odpowiedzialność, żebyśmy wszyscy byli zadowoleni ze smaku naszych kaw.

 

 

Kawa do nabycia tutaj: https://palarniakafar.pl/

W naszej palarni kawy zawsze dążymy do odkrywania wyjątkowych odmian ziaren kawowych oraz metod obróbki. Po dotarciu pierwszych partii kawy do Gliwic, rozpoczynamy staranną analizę jakości, potencjału i dla każdej kawy indywidualnie poszukujemy najkorzystniejszego profilu wypalenia. Z naszych produktów korzystają bariści, barmani, pracownicy biurowi, domowi użytkownicy i my sami. Poprzeczka wisi wysoko. Czy to w espresso, czy w kawie przelewowej musi być igła 🙂

dzięki uprzejmości: FALCON

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *