Co to jest kawa microlot?

Co oznacza termin microlot?

Rozpoczynając przygodę z kawą specialty, prędzej czy później natrafisz na słowo microlot. Jest to pojęcie, które emanuje aurą wyjątkowości, ekskluzywności i określa wyselekcjonowaną przez farmera produkcję w małej skali. Mikroloty to ta część kaw na plantacjach, która jest na tyle wyjątkowa, że grzechem byłoby zmieszać ją z całością zbioru. Najlepsze z najlepszych ziarna zostają spakowane osobno, aby zachować ich unikalny charakter.

Termin „microlot” pojawił się w celu wyodrębnienia najcenniejszych kaw. Jednak definicja microlotu różni się w całym łańcuchu producentów kawy, od rolników przez roasterów do dystrybutorów. Dla wielu rolników microlot reprezentuje starannie uprawianą partię kawy pochodzącą z jednej farmy, zbioru lub konkretnego obszaru na ich terenie. Tworząc microlot, rolnik dąży nie tylko do zaprezentowania najlepszego potencjału swojego plonu, ale także do uzyskania wyższej ceny za swoje mozolne wysiłki.

Kiedy ziarna kawy przechodzą z rąk rolników do roasterów i dystrybutorów, koncepcja microlotu ewoluuje. Palarnie mogą definiować microlot jako zarezerwowaną dla swoich potrzeb część kawy z konkretnego dnia zbiorów lub procesu przetwarzania. Ta różnica pomaga wyróżnić konkretną partię ziaren od pozostałych. W tym przypadku mikrolot nie musi bezpośrednio oznaczać wysokiej jakości upraw lecz wyselekcjonowaną dla palarni część zbioru.

Obecnie konsumenci coraz częściej pytają o szczegóły dotyczące wysokości, klimatu i metod obróbki spożywanej przez nich kawy. Ponieważ te zmienne mogą się różnić w ramach regionu lub farmy, oznaczenie mikrolotu może pomóc producentom udowodnić, że ich kawa ma przejrzyste i łatwe do zlokalizowania miejsce pochodzenia oraz posiada swój wyjątkowy, wyróżniający ją charakter. Skupienie się na mikrolotach może również pomóc producentom w zapewnieniu, że ich kawy są dokładniej sortowane i przetwarzane. Dzięki podzieleniu całości produkowanej kawy na mniejsze partie, producenci mogą zyskać świadomość jakości hodowanej kawy oraz możliwość zidentyfikowania tych o wyższej jakości, które mogą osiągnąć finalnie wyższą cenę.

Wiele palarni kawy docenia również możliwość uzyskania ekskluzywności swoich produktów, dzięki zarezerwowaniu sobie całości wyprodukowanego mikrolotu. Mała ilość wyselekcjonowanej partii z danej farmy sprawia, że wykupienie całości kawy na wyłączność nie stanowi problemów nawet dla mniejszych firm.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *